In enkele stappen een rode wijnvlek uit de bank verwijderen
#Tips

In enkele stappen een rode wijnvlek uit de bank verwijderen

Publicatiedatum 14 juni 2021
Bewerkt op 13 augustus 2021

O nee hè! Heb je een gezellig avondje op de bank, valt er een vol glas rode wijn om. Geen paniek, in veel gevallen is de schade nog te herstellen. Wij leggen je uit hoe je in enkele stappen de rode wijnvlek uit de bank verwijdert. Het biedt geen garanties, maar niet geschoten is altijd mis, toch?

Let op! Heb je het Care+ Garantieplan van Happy@Home? Dep de vlek dan eerst droog met een doek en neem dan direct contact op met onze klantenservice.

Bij een rode wijnvlek in je bank is het belangrijk dat je zo snel mogelijk begint met schoonmaken. Hoe sneller je begint, hoe groter de kans dat je de vlek helemaal verwijdert. De juiste methode voor het verwijderen, hangt af van de bekleding van je bank. Wij maken hier onderscheid tussen stof, leer en kunstleer.

Stoffen banken

Stap 1: Bestrooi de rode wijnvlek met zout
Bestrooi de vlek met een flinke schep zout en laat dit circa vijf minuten inwerken.

Stap 2: Maak de wijnvlek deppend schoon met een lichtvochtige doek
Pak een lichtvochtige doek en maak de rode wijnvlek al deppend schoon. Werk daarbij van buiten naar binnen zodat de vlek niet groter wordt. Let op! Ga niet wrijven, maar dep rustig.

Stap 3: Reinig de plek met een oplossing van lauwwarm water en wasmiddel
Reinig de plek met een oplossing van lauwwarm gedestilleerd water (ca. 30°C) en vloeibaar wasmiddel. Een schoonoplossing moet altijd op een schone en zachte doek of spons worden aangebracht en niet direct op de bekleding.

Stap 4: Neem de hele bank af om kringen te voorkomen
Wanneer de rode wijnvlek succesvol verwijderd is, moet de gehele bekleding van de bank met gedestilleerd water worden afgenomen. Zo voorkom je dat er kringen in de bank ontstaan. Wij adviseren om het schoonmaakmiddel eerst op een onopvallende plek uit te proberen, om te controleren of de bekleding hier tegen bestand is. Let vooral bij velours en microvezel stoffen op dat je de bank niet te nat maakt en niet te veel druk uitoefent. Hierdoor kunnen schades ontstaan.

Leren banken

Stap 1: Verwijder de rode wijn al deppend met een stuk keukenpapier
Pak eerst een stuk keukenrol en dep de meeste wijn weg. Werk daarbij van buiten naar binnen zodat de vlek niet groter wordt. Let op! Ga niet wrijven, maar dep de vlek rustig droog. Blijf deppen totdat er geen wijn meer in de keukenrol trekt.

Stap 2: Reinig de plek met gedestilleerd water en neutrale zeep
Reinig de plek met een oplossing van lauwwarm gedestilleerd water (ca. 30°C) en neutrale zeep. Een schoonmaakoplossing moet altijd op een schone en zachte doek of spons worden aangebracht en niet direct op de bekleding.

Stap 3: Raadpleeg een vakman van POS Meubelservice
Wij adviseren u ook om na het verwijderen van de wijnvlek een vakman van de firma POS Meubelservice in te schakelen.

Kunstleren banken

Stap 1: Verwijder de restanten voorzichtig
Verwijder eerst de grootste restanten van de rode wijn. Hiervoor kun je een theedoek of een stuk keukenpapier gebruiken.

Stap 2: Veeg de plek met een vochtige doek schoon
Pak een vochtige doek en veeg de rode wijnvlek schoon. Werk daarbij van buiten naar binnen zodat de vlek niet groter wordt.

Stap 3: Behandel de wijnvlek eventueel na met een oplossing van lauwwarm water en wasmiddel
Reinig de rode wijnvlek met een oplossing van lauwwarm gedestilleerd water (ca. 30°C) en vloeibaar wasmiddel. Een schoonmaakoplossing moet altijd op een schone en zachte doek of spons worden aangebracht en niet direct op de bekleding.

Veelgestelde vragen

Kan ik azijn gebruiken om rode wijnvlekken uit de bank of het tapijt te verwijderen?

Nee, gebruik nooit azijn bij het reinigen van je bank. Deze methodes worden veel gebruikt bij het verwijderen van vlekken uit kleding. Die kleding gooi je daarna in de wasmachine, zodat de chemicaliën eruit gewassen worden. Met een bankstel of tapijt kan dat natuurlijk niet en op die manier breng je alleen maar meer chemicaliën in je bankstel of tapijt.

Wat te doen met een opgedroogde wijnvlek?

Een opgedroogde wijnvlek is moeilijker te verwijderen. Het is daarom het beste om direct actie te ondernemen. Wanneer de vlek al opgedroogd is, kun je het beste gebruikmaken van een vlekkenspray.

Schrijf je nu in!

Meld je aan voor de Happy@Home nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen in wonen? Schrijf je dan nu in en ontvang regelmatig ons laatste nieuws in je mailbox.

Ook interessant...