Tips voor de kleurkeuze van je bank
#Tips

Tips voor de kleurkeuze van je bank

Publicatiedatum 31 juli 2021
Bewerkt op 6 augustus 2021

De kleurkeuze van de bank is ontzettend belangrijk voor de uitstraling van de huiskamer. Als je het goed doet, zullen de kleuren van de bank en de rest van de woonkamer elkaar versterken. Maar sla je de plank mis, dan kan het bankstel verdwijnen in het interieur. Of erger nog, gaan vloeken met de andere kleuren. Maar wat is dan de juiste kleur? Daar is natuurlijk geen eenduidig antwoord op te geven. Wel hebben we een aantal tips en adviezen voor je om rekening mee te houden.

Kijk naar de kleur van de muren en de vloeren

Allereerst is het goed om naar de andere kleuren in je woonkamer te kijken. Let dan met name op de vloer en de muren. Kies je voor een bank in dezelfde kleur, dan heb je kans dat de bank wegvalt in het interieur. Heb je dus lichte muren in de woonkamer? Dan staat een donkere bank hier het mooist bij. Omgekeerd past een lichtere bank weer beter bij een donkere muur. Voor de vloer geldt eigenlijk hetzelfde, maar dan in iets mindere mate. Wil je nu toch graag een bankstel in dezelfde kleurtint als de vloer? Dan kun je dit oplossen door een groot vloerkleed in een contrasterende kleur bij de bank te leggen.

Kies een kleur die binnen jouw woonstijl past

Heb jij een bepaalde woonstijl die in jouw hele interieur terugkomt? Dan moet de bank hier natuurlijk feilloos bij passen. Is jouw stijl industrieel? Dan is een bankstel in een donkere kleur een goede keuze. Denk bijvoorbeeld aan cognac bruin, legergroen of beton grijs. Heb je een landelijk interieur met misschien een houten vloer en draagbalken in het plafond? Dan matcht een bank in een natuurtint hier mooi mee. Kies dus bijvoorbeeld voor een bank in een lichte grijskleur of rustige pasteltint. In een moderne woonkamer vormen strakke lijnen en lichte kleuren de basis. Het bankstel mag daarom best een beetje opvallen in een modern interieur. Durf jij het aan om buiten de lijntjes te kleuren? Een felgele bank zal zeker in het oog springen. No guts no glory!

Houd rekening met de grootte van de woonkamer

Ook de grootte van de woonkamer is van belang bij de kleurkeuze van de bank. Een bankstel in een donkere kleur trekt alle aandacht naar zich toe, waardoor deze snel groter oogt. In een grote woonkamer is dit geen probleem. Maar als je wat kleiner woont kun je dus beter kiezen voor een lichtkleurige bank. Wil je wat extra kleur geven aan jouw lichtkleurige bank? Leg dan wat gekleurde sierkussens of een plaid op de bank

Ga voor complementaire kleuren

Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Kies je voor een complementair kleurenkoppel in je interieur, dan zullen de kleuren elkaar versterken. Let wel op dat je hier niet in overdrijft. Het kan namelijk snel druk en agressief overkomen. Het is daarom beter om voor één basiskleur te kiezen en een paar elementen in de contrasterende kleur toe te voegen. Een bankstel in een complementaire kleur zal dan zeker opvallen in de woonkamer.

Enkele complementaire kleurenkoppels zijn:
• Blauw en oranje
• Geel en paars
• Rood en groen

Ton sur ton

Ton sur ton betekent letterlijk vanuit het Frans vertaald toon op toon. In een ton sur ton interieur maak je gebruik van één basiskleur die je in verschillende tinten terug laat komen. Combineer bijvoorbeeld een hemelsblauwe muur met een turkooisblauw vloerkleed en een lichtblauwe bank. Geen zorgen hoor, je mag best een beetje valsspelen. Voeg hier en daar element in een andere kleur toe aan het interieur voor wat afwisseling.

Overige tips

• Heb je veel ramen in de woonkamer waardoor er veel lichtinval is? Dan kan het zijn dat de kleur van de bank ook wat lichter uit zal vallen in het echt. Wanneer je minder daglicht in jouw woonkamer hebt, zal de bank donkerder van kleur lijken.

• Als je kinderen en/of huisdieren hebt, is de kans op een vlek groter. Houd hier rekening mee bij de kleurkeuze van de bank. Op een bankstel in een donkere kleur zie je vlekken minder snel. Natuurlijk wil je het liefst helemaal geen vlekken op je bank.

Veelgestelde vragen

Welke kleur bank past bij een lichte vloer?

De kleur van de vloer in jouw woonkamer kan een voordelig of nadelig effect hebben op de uitstraling van de bank. Kies je bijvoorbeeld een bank in dezelfde kleur als de vloer, dan is er een grote kans dat de bank wegvalt in het interieur. Dit kan gemakkelijk opgelost worden door een groot vloerkleed in een contrasterende kleur bij de bank te leggen. Verder raden wij aan om bij een lichte vloer een donkere bank te kiezen. Omgekeerd is dit hetzelfde, dus bij een donkere vloer een lichte kleur bank.

Waar moet ik rekening mee houden bij het kopen van een bank?

Bij het kopen van een bank is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de woonkamer. Een bankstel in een donkere kleur trekt alle aandacht naar zich toe. Hierdoor oogt de bank in de meeste gevallen groter. In een grote woonkamer is dit geen probleem. Maar als je wat kleiner woont is het dus beter om te kiezen voor een wat lichtere kleur bank. Wil je nog wat kleur toevoegen aan de bank? Dat kan gemakkelijk met wat gekleurde sierkussentjes of een plaid op de bank.

Welke kleur bank past het beste bij een donkere muur?

De kleur van de muur in jouw woonkamer kan een groot effect hebben op de look en feel van de bank. Kies je bijvoorbeeld voor een bank in dezelfde kleur als de muur, dan is er een grote kans dat de bank wegvalt in het interieur. Bij een donkere muur past daarom het best een bank met een lichte kleur. Andersom geldt dit ook voor een lichte muur, hier past beter een donkere bank bij.

Welke kleur bank past bij welke stijl?

Iedere woning heeft zijn eigen unieke stijl. Een bank in de woonkamer moet natuurlijk feilloos op deze stijl aansluiten. Bij een industriële stijl is het een goed idee om een bankstel te kiezen in een donkere kleur. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren: cognac bruin, legergroen of beton grijs. Bij een landelijk interieur met een houten vloer en andere houten aspecten is een bank in een natuurtint een goede keus. Bij een modern interieur vormen lichte kleuren en strakke lijnen de basis. Het bankstel mag daarom best een beetje opvallen, een felgele bank zal zeker een goede keus zijn.

Schrijf je nu in!

Meld je aan voor de Happy@Home nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen in wonen? Schrijf je dan nu in en ontvang regelmatig ons laatste nieuws in je mailbox.

Ook interessant...