Welk formaat tafel heb ik nodig?
#Tips

Welk formaat tafel heb ik nodig?

06 augustus 2021

De zoektocht naar een nieuwe eettafel begint bij het kiezen van het juiste formaat. Je kunt een tafel nog zo mooi vinden, maar als deze niet binnen jouw interieur past, wordt het niks. Daarom is het goed om eerst de juiste afmeting te bepalen. Maar hoe doe je dit? Er zijn vele factoren die een rol spelen bij jouw keuze. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het gezin, de ideale hoogte voor de tafel en de ruimte die je in de eethoek of keuken hebt. In deze blog van Happy@Home geven we je richtlijnen die je kunt gebruiken bij het kiezen van het juiste formaat eettafel.

Wat is de juiste hoogte voor de eettafel?

Aan tafel wil je comfortabel zitten. De juiste hoogte van de eettafel is daarbij essentieel. Maar wat nu precies de ideale hoogte is, is lastig te bepalen. Daarom is het altijd aan te raden om in de winkel zelf de hoogte en het zitcomfort te testen. Om je toch alvast een eindje op weg te helpen, geven we je een aantal tips om rekening mee te houden.

Tip 1
Allereerst is het belangrijk dat je een juiste zithouding aanneemt aan tafel. Een verkeerde houding kan leiden tot rug- en/of nekklachten. Hierbij is een zithoek van 100° het meest comfortabel en ergonomisch. Dit betekent dat de positie van de heupen iets hoger is dan die van de knieën. Stem jouw eetkamerstoelen hier dus op af.

Tip 2
Houd ongeveer 20 centimeter ruimte tussen de bovenbenen en het tafelblad. Houd er hierbij ook rekening mee of de tafel een rand onder het blad heeft. Het is niet fijn als je je benen tegen de rand stoot bij het opstaan.

Tip 3
Ook is het type eetkamerstoel van invloed op de hoogte van jouw eettafel. Als je eetkamerstoelen met armleuningen hebt, is het prettig als je de leuningen onder tafel kunt schuiven. Meet daarom ook de hoogte van de armleuningen op en kijk of deze onder het tafelblad passen.

De standaard hoogte van de eettafels in ons assortiment is 77 centimeter. Deze hoogte is gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van het tafelblad. Bij deze hoogte is rekening gehouden met de diverse factoren die van invloed zijn.

Afmeting van een rechthoekige tafel

De afmeting van jouw ideale eettafel hangt uiteraard af van het aantal personen met wie je aan tafel wilt zitten. Houd daarbij allereerst rekening met de grootte van het gezin. Ook als je regelmatig gasten ontvangt, is het belangrijk dat je voldoende zitplaatsen hebt. De meeste rechthoekige tafels binnen ons assortiment hebben een breedte tussen 90 en 100 centimeter. Om de juiste lengte van de tafel te bepalen, kun je het beste ongeveer 70 centimeter ruimte per persoon rekenen. Onderstaande afbeelding geeft per aantal personen de bijbehorende lengte van de tafel weer.

afmetingingen_van_een_rechthoekige_tafel_happy_at_home.png

Uiteraard kun je ook kiezen voor één of twee zitplaatsen aan de kopse kanten wanneer de tafel vrij van de muur staat. Een tafel van 280 centimeter biedt op die manier plek voor 10 personen, in plaats van 8 personen.

Tip van Happy@Home: Wil je eenvoudig de lengte van jouw eettafel kunnen aanpassen? Kies dan voor een van onze uitschuiftafels. Handig wanneer je gasten op bezoek krijgt en extra zitplaatsen wilt creëren.

Houd bij het bepalen van de afmeting rekening met de ruimte onder de tafel. Deze is afhankelijk van de stand en de breedte van de tafelpoten. Wanneer de tafelpoten niet helemaal aan de uiteinden gemonteerd zijn, kun je minder stoelen bij de tafel plaatsen.

Afmetingen van ronde eettafels

Het voordeel van een ronde eettafel is dat je gemakkelijk contact kunt hebben met iedereen aan tafel. Daarom vinden veel mensen tafelen aan een ronde tafel gezelliger. Het nadeel is dat deze tafels meer ruimte in beslag nemen dan een rechthoekige tafel. In de tabel hieronder vind je de juiste afmeting van de ronde tafels per aantal personen.

Aantal personen

Diameter

3 personen

110 cm

4 personen

120 cm

4-5 personen

130 cm

5-6 personen

140 cm

6-7 personen

150 cm

7-8 personen

160 cm

8-9 personen

170 cm

9-10 personen

180 cm

 

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een rechthoekige tafel?

Het is belangrijk om goed te kijken naar de grootte van de keuken of eethoek waar de tafel komt te staan. Je moet immers genoeg ruimte rondom de tafel hebben om gemakkelijk aan te kunnen schuiven. Heb je eetkamerstoelen zonder armleuningen? Plaats de tafel dan minstens 60 centimeter van de muur af. Ga uit van 80 centimeter voor stoelen met armleuningen. Wil je extra loopruimte achter de tafel? Reken hier dan nog eens 60 centimeter voor.

Rekenvoorbeeld

In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een rechthoekige tafel voor 4 personen met een afmeting van 180 x 90 cm. Bij de tafel staan eetkamerstoelen zonder armleuningen. De ruimte is zo efficiënt mogelijk ingericht, waarbij de tafel met de korte zijde tegen de muur is geplaatst. We rekenen aan twee zijden van de tafel extra loopruimte om gemakkelijk alle zitplaatsen te kunnen bereiken.

rekenvoorbeeld_van_een_rechthoekige_tafel_happy_at_home.png

Voor een rechthoekige eettafel voor 4 personen heb je dus in de eethoek of keuken een ruimte nodig van minimaal 240 x 270 centimeter.

Tip van Happy@Home: Heb je weinig ruimte tussen de tafel en de muur? Dan kun je ook kiezen voor een eetkamerbank. Deze kun je strak tegen de muur zetten waardoor deze minder ruimte in beslag neemt. Bovendien biedt de eetkamerbank genoeg zitplaatsen.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een ronde eettafel?

Wil je graag een ronde eettafel? Houd er dan rekening mee dat deze relatief veel ruimte in beslag neemt. Je moet een ronde tafel namelijk altijd vrij van de muur plaatsen. Dit in tegenstelling tot een rechthoekige tafel waarbij je de korte zijde tegen een wand kunt zetten. Ook ontstaat er met een ronde tafel in een rechthoekige ruimte meer loze ruimte die minder goed benut kan worden.

Rekenvoorbeeld
In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een ronde tafel voor 4 personen met een diameter van 120 centimeter. Bij de tafel staan eetkamerstoelen zonder armleuningen. We rekenen aan twee zijden van de tafel extra loopruimte om gemakkelijk alle zitplaatsen te kunnen bereiken. Daar staat de tafel 120 centimeter van de muur af. De andere twee zijden hebben geen extra loopruimte achter de stoelen nodig. Daar staat de tafel 60 centimeter van de muur af.

rekenvoorbeeld_van_een_ronde_tafel_happy_at_home.png

Voor een ronde eettafel voor 4 personen heb je dus in de eethoek of keuken een ruimte nodig van minimaal 300 x 300 centimeter. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de inrichting van jouw eethoek of keuken? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs of kom langs in één van onze woonwinkels bij jou in de buurt.

Schrijf je nu in!

Meld je aan voor de Happy@Home nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen in wonen? Schrijf je dan nu in en ontvang regelmatig ons laatste nieuws in je mailbox.