Mijn meubels pluizen, wat doe ik daaraan?
#Textieladvies

Mijn meubels pluizen, wat doe ik daaraan?

Publicatiedatum 2 april 2024

Pluizen komt bij vrijwel elke meubelstof voor. De mate waarin een stof pluist kan natuurlijk wel verschillen, onder meer door de gebruikte vezels en de manier van weven. In het productpaspoort kun je nalezen of de door jou gekozen stof gevoelig is voor pluizen en in welke mate. Daarnaast is natuurlijk ook het gebruik van je meubel van invloed. Bij intensief gebruik zal een bank of stoel eerder pluizen dan wanneer je er minder vaak op zit.

Hoe ontstaat pluizen?

Door wrijving ruwt de meubelstof op en vormen zich kleine stofballetjes op (vooral) het zitvlak van jouw meubelbekleding. Met de tijd nemen ze waarschijnlijk toe in aantal en in grootte. Behalve deze stofballetjes zul je ook wel eens kleine pluisjes tegenkomen. Ook dat is niet erg, zowel pluisjes als stofballetjes kun je namelijk eenvoudig verwijderen met een zogenaamde pluizentondeuse.

Goed onderhoud

Met goed onderhoud kun je het pluizen van de bekleding tegengaan. Regelmatig stofzuigen is zeker aan te raden. De meeste stofzuigers hebben hiervoor een speciaal opzetstuk. Zet de stofzuiger op een lage stand en beweeg niet te ruw. Zet je teveel kracht, dan beschadig je de stofvezels juist en vererger je het probleem. Om dezelfde reden raden wij het gebruik van een kleefroller om stof of haren te verwijderen sterk af. Een speciale pluizenverwijderaar gebruiken mag natuurlijk wel.

Luchtvochtigheid

Bij een te droge lucht in huis kunnen er eerder pluizen ontstaan, doordat synthetische stoffen statisch geladen worden en eerder haren, stof en andere vezels aantrekken. Die hechten zich vervolgens aan de pluisjes. Als de vochtigheidsgraad op peil is, wordt de meubelbekleding minder snel statisch. Ventileer daarom goed, haal planten in huis en hang eventueel een bakje water aan de verwarming.

Geen huisdieren op het meubilair

Ook huisdieren op de bank of stoel kunnen het ontstaan van pluizen veroorzaken. Hun vettige huid en vacht maken dat haren en huisstof zich sneller hechten aan je meubelbekleding. Houd huisdieren dus met hun pootjes op de grond, of als dat niet lukt stofzuig je meubels wat vaker. Werkt dat onvoldoende, verwijder de haren dan voorzichtig met een vochtige katoenen doek of een speciale haarborstel. Gebruik nooit een kleefroller.

Ook interessant...