Verschillende eetkamerstoelen combineren? Alle do's en don'ts
#Tips

Verschillende eetkamerstoelen combineren? Alle do's en don'ts

Publicatiedatum 9 mei 2022
Bewerkt op 17 mei 2022

Loop je er al een tijdje over te denken om verschillende eetkamerstoelen bij je eettafel te zetten? Misschien twijfel je nog of dat wel mooi staat of ben je bang dat het een rommeltje wordt?

Hier lees je waar je op moet letten als je verschillende soorten, modellen of kleuren eetkamerstoelen met elkaar combineert. Je zult zien dat het je huiskamer een heel stijlvolle uitstraling zal geven.

Wat kan wel en niet als je gaat combineren?

Waar je zeker op moet letten is dat er, ook bij 6 verschillende eetkamerstoelen, altijd een gemeenschappelijke factor blijft. Hoe je die factor kunt doorvoeren komen we verderop nog uitgebreid op terug. Wat je zeker niet moet doen, is heel erg afwijken van de stijl en inrichting van de rest van de woonkamer. Verschillende eetkamerstoelen kunnen je interieur namelijk helemaal compleet maken, maar ook volledig afbreken. Dat wil je natuurlijk op ieder moment voorkomen. Wat je dan wel moet doen?

Kies een kleur als leidraad

Met kleuren kun je spelen. Het leuke van kleur is dat er veel variatie is, doordat je kunt kiezen uit verschillende tinten. Hierdoor kun je niet alleen verschillende kleuren stoelen combineren. Je kunt ook variëren met licht en donker, een patroon of effen bekleding. Als je een eettafel hebt waar je dezelfde modellen stoelen aan zet in verschillende tinten van dezelfde kleur, krijg je een mooi effect. Toch creëer je rust in de kamer doordat je binnen hetzelfde kleurpalet van één specifieke kleur blijft of een thema van natuurlijke kleuren aanhoudt. Kies bijvoorbeeld voor vier stoelen van dezelfde kleur aan de buitenzijde van de tafel en voor twee stoelen in het midden voor een contrasterend kleureffect.

Combineer stoelen van hetzelfde materiaal

Eetkamerstoelen in verschillende kleuren komen ook mooi tot hun recht als ze, behalve verschillend van kleur, van hetzelfde materiaal gemaakt zijn. Denk aan stof, leder of hout. Het materiaal is in dit geval het rustpunt van de tafel. Waarbij je met de diverse kleuren toch een speels accent geeft aan de verschillende stoelen aan tafel. Je kunt ook nog eens kiezen voor verschillende soorten poten bij ieder model. Dit kan een mooi swingframe zijn of een design draaistoel.

Stem de vorm van je stoelen op elkaar af

Niet alleen de stoelen zijn belangrijk bij de inrichting met verschillende kleuren eetkamerstoelen. Ook de tafel speelt een grote rol. Welk formaat tafel heb je en welke vorm? Brede eetkamerstoelen in meerdere kleuren passen mooi aan een ruime, ronde tafel. Heb je een kleinere rechthoekige tafel waar je ook graag veel verschillende stoelen aan kwijt wilt? Kies dan bijvoorbeeld voor stoelen in verschillende kleuren zonder armleuningen. Of wissel de vorm van stoelen aan tafel af door te kiezen voor een kuipmodel met en zonder armleuningen. Zo houd je ruimte aan tafel en kun je toch genieten van de afwisseling van de kleuren.

Vertrouw op je eigen smaak

Het combineren van verschillende stoelen aan tafel is vooral een kwestie van eigen smaak. Wat de een mooi vindt, kan de ander te druk vinden. Kies daarom stoelen uit die bij de rest van je inrichting passen, waarbij het model, de materialen en de kleuren goed met elkaar combineren. Maak je eetkamertafel met de stoelen in verschillende kleuren op deze manier zo persoonlijk als je zelf wilt.

Schrijf je nu in!

Meld je aan voor de Happy@Home nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen in wonen? Schrijf je dan nu in en ontvang regelmatig ons laatste nieuws in je mailbox.

Veelgestelde vragen

Waar moet je op letten bij het combineren van verschillende eetkamerstoelen?

Bij het combineren van verschillende eetkamerstoelen is het belangrijk om een gemeenschappelijke factor aan te houden. Wat je dus zeker niet moet doen is heel erg afwijken van de stijl en inrichting van de rest van de kamer.

Welke kleur eetkamerstoelen kun je combineren?

Bij het combineren van verschillende eetkamerstoelen kun je het beste kiezen voor verschillende tinten van dezelfde kleur. Op deze manier krijg je een mooi effect en creëer je toch rust in de kamer door binnen hetzelfde kleurpalet van één specifieke kleur blijft of een thema van natuurlijke kleuren aanhoudt. 

welke materialen eetkamerstoelen kun je combineren?

Wanneer je eetkamerstoelen in verschillende kleuren hebt, komen deze het beste tot hun recht wanneer de stoelen van hetzelfde materiaal gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan materialen als: stof, hout of leder.

Welke eetkamerstoelen passen bij mij eetkamertafel?

Heb je een ronde (ruime)  eetkamertafel? ga dan voor brede eetkamerstoelen in meerdere kleuren. Heb je een (kleine) rechthoekige eetkamertafel waar je veel stoelen aan kwijt wil? Ga dan voor stoelen in verschillende kleuren zonder armleuning of wissel af door te kiezen voor een kuipmodel met en zonder armleuningen.

Ook interessant...